Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Güler’den iki yılın muhasebesi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Altaş TV’de yayınlanan “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu. Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğu iki yıl boyunca yaptıkları ile kentin ekonomik ve sosyal gelişimine sağlayacakları katkıyı anlatan Güler, pandemi ve ekonomik daralmaya rağmen kentin aldığı yatırımlarla söze başladı.

info@karadenizekonomi.com / 12.05.2021

Güler’den iki yılın muhasebesi

“Ordu’da bir değişim ve dönüşümü başlattık. Kentimizi -yüzyılın Ordu’su yapma yolunda-sağlam temeller üzerine kurmak istedik. Türkiye’ye model olacak çalışmaları gerçekleştirdik. Çok geniş bir bakış açısıyla başlattığımız kalkınma hamlesi ile tarımdan turizme, yazılımdan enerjiye kadar dolu dolu geçirdik ve Ordu yerellikten dünyaya açılan bir şehir oldu.”

 

İşte Güler’in gözüyle yaptıkları ve yapacakları

“esnaf sınıf atlattık”

“Esnaf ve sanatkârımız temsil edilsin diye meclisimizde komisyon kurduk. Sıkıntılarını iletsinler ve çözüm bulalım istedik. Ordu’daki tüm esnafa sınıf atlatmak gibi bir hayalimiz var. Onlar tecrübelerimizden yararlanır biz de onların gayretlerini değerlendirirsek Ordu’da onları çok daha güçlü bir hale getirebiliriz.”

“İlk biyoinovasyon merkezi”

 “Karadeniz’in ilk biyoinovasyon merkezinde dünyanın herhangi bir yerinden bitkinin dokusunu alıp, üretip daha sonra fide, fidan, ağaç haline getirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz. Mesela Ordu’da soya fabrikası var ama ürünün kendisi yok. Sahlep, soya ve siyez buğdayının Ordu’da üretimine öncülük ettik. Bu merkezde attığımız bütün otların damıtılmasını sağlayarak esanslarını oluşturmak istiyoruz. Dünyanın değişik yerlerindeki otları burada deneme şansı bulacağız. Tıbbi aromatik bitkilerin değerlendirmesini yapacağız. Kozmetik sanayinde ve ilaç sektöründe kullanacağız.”

“İkinci OSB için hazırlıklara başlandı”

 “İkinci Organize Sanayi Bölgesi için devletten ödenek gelmesini beklemeden, Büyükşehir Belediyesi iştirakimiz ORBEL kanalıyla 50 milyon lira ödeyerek 100 dönümlük bir arazi satın aldık. Gelmek isteyen herkes için yerimiz hazır. Ordu’ya yatırım yapmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık. Tekstil ürünlerinin işlenmesi haricinde Ordu’ya farklı fabrikalar da açılmalı. Ünye’den, Fatsa’dan, Kumru’dan, Mesudiye’den ve Gölköy’den tutun da 19 ilçemizde bu yatırımlar için yerimiz hazır. Yeter ki vatandaşlarımız da taşın altına elini koysun. Bunu söylerken malını ucuza versin demiyoruz. Ancak, fiyatını yükselterek afaki rakamlar ortaya koymasın. Bu çalışmaları yürütürken başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımız ile yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Yani hedefimiz Ordu’ya farklı bir yapıya kavuşturmak. Hedefimiz gelecek yılı Ordu yılı haline getirmek”

“kentsel dönüşüm”

 “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Ordu ziyaretinde brifing vermeseydik bazı fırsatları kaçırmış olacaktık. Ordu, ilerleyen günlerde kentsel dönüşümde güzel bir noktaya gelmiş olacak. 150 milyonluk bir yatırım söz konusu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen bu projede Büyükşehir olarak kendi üzerimize düşen diğer görevleri yerine getiriyoruz. Valilik binasından başlamak kaydı ile 19 Eylül Stadyumu ve eski Otogar dâhil olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmaları yürütüyor. Ordu’da kentsel dönüşüm çalışmaları bu kapsamda kısa süre içinde başlamış olacak”

“Botanik Park’tan Rehabilitasyon Merkezi’ne”

 “Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce Sağlık Bakanımız Sn. Dr. Fahrettin Koca ile görüşmemizde botanik park alanının sözünü almıştık. Araya pandemi girdiği için süreç biraz yavaşladı. Kısa süre önce görüşmemizde de çalışmaların devam ettiğini ve kısa süre içinde o sözü yerine getirileceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanı rehabilitasyon ve gençlik merkezi haline getireceğiz. Tarihi bir alan olduğu için dokuyu bozmadan yapacağız. Eski otogar alanının da devri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerine yapıldı. Ordu kabuğuna sığmayan bir şehir haline gelecek”

“Yeni Ordu Stadyumu’nda milli maç neden olmasın?”

“Yeni Ordu Stadyumu hazır hale getiriliyor. İsim konusunda bazı öneriler var. Ortak görüşle karar vereceğiz. Ayrıca açılışa özel bir milli maç oynanması için görüşmeler yapacağız. Bu güzel stadyum milli maç çok yakışacaktır. 19 ilçenin tamamında yetenekli sporcuları keşfediyor ve onları ilgi alanlarına yoğunlaştırıyoruz. Bunun haricinde amatör spor kulüplerine desteğimiz devam ediyor. Ayrıca bizim mor beyazımız var. Onu da unutmamak gerek, onun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Hayatı kolaylaştıran akıllı sayaçlar”

“Yazılımı Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORYAZ tarafından yapılan ve seri üretimine geçilen akıllı sayaçlarla birçok işlem tek elden yapılabildiğini aktaran Başkan Güler, “Akıllı sayaçlar normal sayaçların ötesinde her işlemi yapabiliyor. İstediğiniz zaman yükleme yapabilme özelliğinin yanı sıra kaçakları da önlüyor. Bu sayaç sayesinde evinizde otururken suyunuz kesilse anında yükleme yapabiliyorsunuz. Yazılımını Ordulu gençlerimizin yaptığı akıllı üretimine başladık. Çok farklı şehirlerden sipariş alıyoruz”

“OSKİ’den kuraklığa önlem”

OSKİ tarafından kuraklık başta olmak üzere su problemlerinin yaşanmaması için çok önemli yatırımları hayata geçirdik. OSKİ 800 kilometreyi aşkın boru döşedi. Su alanında göletler yapıyoruz. İlküvez’i bitirdik. Korgan ile Kumru ise bitmek üzere. Gürgentepe ve Gölköy’de yapılacak olan göletler için tüm alt yapı çalışmaları tamamlandı. Bunların dışında ırmak yataklarını genişleterek 40 gölet yaptık. Su kaynakları için açtığımız 40 yeni kuyudan 24 tanesi kullanıma hazır. Elektrik kesintilerine bağlı olarak pompaların durması sonucu bazı bölgelerde su kesintileri yaşanıyordu. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kendi jeneratörlerimizi aldık. Artık elektrik kesilse de su kesintisi yaşanmayacak. OSKİ şu anda hem boru hem gölet hem de jeneratörler alanında çalışıyor. Ayrıca akan sudan da elektrik üretiyoruz. OSKİ’nin borularında ishale hatlarına OREN şirketimiz araçlığı ile birer türbin takıldı. Bu türbinler sayesinde enerji üretimi de gerçekleştiriyoruz. Böylece masraflarımız düşüyor, tasarruf elde etmiş oluyoruz”

“Fındık benim meselem”

“Ordu’nun en temel tarım ürünlerinden olan fındıkla ilgili hem fiyat hem de üretim konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Fındık konusunda üreticilerin çalışmalarını kolaylaştıracak projeler gerçekleştirdik. İnsansız hava araçları ile zirai ilaçlama yapmaya başladık. Toplanmasından depolanmasına ve TMO’nun alımına kadar fındık benim meselem. Fındık bahçeleri ile ilgili değişik uygulamalar yapmaya başladık. İlk olarak fındığı kendimiz toplamak amacıyla üretici ile işçileri buluşturduk. Fındık bahçelerinde bulunan otları öldürmek yerine o alanlara yem bitkileri ektik. O bitkilerin biçimini yaparak hayvanlara yem sağlamış olduk. Yaptığımız çalışmalar üreticilerimize örnek oluşturmaktır. Yaptığımız çalışma ile 10 dönümlük bir alanı birkaç dakika içerisinde tamamlamış olduk.”

“Zamanı çok iyi kullanıyoruz”

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi ve Proje Veri Tabanı sistemleri ile tüm projelerin koordinasyonunu sağlandığımız için zamanı iyi kullanarak pandemi döneminde de önemli çalışmalar yaptık. Tüm ekiplerimizle sahadayız. Nerede hangi çalışma yapılıyor, projelerde son durum nedir, OSKİ ne yapıyor? Tüm bunları aynı anda bilgisayar üzerinden takip edebiliyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemi ile Proje Veri Tabanı Sistemini buluşturduk. Biz zamanı çok iyi kullanıyoruz, ekiplerimiz çok iyi çalışıyor.”