Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Dünyanın en büyük barcı Ordu’da inşa ediliyor

Ahşap tekne inşaatıyla başlayan geçmişi daha eskiye uzanan Ordu Kumbaşı’ndaki tesislerinde ise 17’nci yılını geride bırakan Başaran Kardeşler Tersanesi, balıkçılık sezonun başlamasıyla denizlere indirdiği 4 gemiden sonra önümüzdeki sezonu planlarken bir dünya şampiyonluğuna da imza atmaya hazırlanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2021

Dünyanın en büyük barcı Ordu’da inşa ediliyor

İşletmenin başındaki Muammer Kaya ve ekibi, kültür balıkçılığında kullanılan bir yüzer sistem olan “barç” ile dünya rekoruna hazırlanıyor. 800 ton yem kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olmaya aday “barc” bir ay sonra düzenlenecek bir törenle serin sularda yerini alacak.

Ülkemizdeki sayılı balıkçı gemisi inşa tesislerinden biri olan Başaran Kardeşler Tersanesi, balık avlama sezonunun başlamasıyla 4 gemiyi denizlere indirme başarısını gösterirken 14 ayrı gemi de gelecek avlanma sezonuna hazırlanıyor. Kızaktaki gemilerden 5’inin kültür balıkçılığı için yakın gelecekte teslim edileceğini söyleyen tersane sahibi Muammer Kaya, yakın gelecekte dünyanın en büyük yüzer sistemini denizlere indirecek olmanın heyecanını yaşıyor. Kaya, “2021 yılı için 45 metre boyunda 4 balıkçı gemisini sulara bıraktık. Şu anda kızakta bekleyen 14 gemiden 5’ini de kültür balıkçılığı için sektöre kazandıracağız. Bir yandan rutin işleri tamamlamaya çalışırken diğer taraftan da dünyanın en büyük barc sistemini bir ay içinde törenle teslim edeceğiz. Şu ana kadar dünya kültür balıkçılığında 24 x 24 ebatında barclar kullanılıyor. Bodrum Milaslı deniz insanı Mustafa Gümüşer’in sahibi olduğu Gümüşdoğa Su Ürünleri için bizden 800 ton kapasiteli otomatik yemleme sistemine sahip yüzer silo istemesiyle tersanemizde dünyanın en büyüğünü inşa etmeye başladık. 800 ton yem kapasitesine sahip bir otomatik yemleme sistemi olan bu devasa yüzer silosunun kaba inşaatını tamamladık. Sıra ince işçiliğe geldi. Bir ay içinde tüm eksiklikleri giderdiğimizde dünyanın en büyüğü olma özelliğini taşıyan sistemi törenle denize indireceğiz” dedi.

Adeta bir balık işleme fabrikası

Denizlerde kültür balıkçılığı çiftliklerinin kapasitesi ve kullanım alanlarının büyümesi ile otomatik yemleme yapan barclara olan ihtiyacın da arttığına işaret eden Kaya, sistemi bir fabrikaya benzetti. Başarılı iş adamı, “Somon ve levrek ihracatının önde gelen temsilcilerin biri olan ve 25 bin ton kültür balığı üretme kapasitesine sahip Gümüşdoğa Su Ürünleri’nden bu yönde bir talep gelince haliyle bu beklentiye kayıtsız kalamazdık. Bilgisayar ve kamera sistemlerine entegre edilen bu sistemler otomatik yemleme ile üretim artışını sağlayacak bir mekanizma aynı zamanda. Bunu bir fabrika olarak da düşünebilirsiniz. Mayıs ayında hasat zamanı geldiğinde çiftlikteki balıklar en ince detayına kadar bu mekanizma sayesinde işlenecek ve üretim artışı sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Alan darlığına çare bulamadı

Zaman zaman kıyı boyunca gezdiğinde kendi inşa ettiği gemilerin birer inci tanesi gibi denizlerde dizildiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu anlatan Kaya, böylesine büyük çaplı işlere imza atarken karşılaştıkları güçlüklerden de yakınmıyor değil. Genişlemeyi çok arzu ediyor. 6 dönüm alanda dünya çapında işler yapma kapasitesine sahipken hemen yanı başındaki 10 dönümlük taşlık alana geçmeyi çok arzu ediyor. Hatta bu yönde hem Ordu Valiliği hem de Ordu Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimlerde bulunmakla beraber henüz bir geri dönüş alamamaktan yana sıkıntılı. Oysa sadece iç sulardan değil yurtdışında da talepler alan Başaran Tersanesi, istihdam ettiği 110 kişilik ekiple Umman, Gürcistan ve Moritanya gibi ülkeler için gemiler inşa edip ihracata katkı sağlamakla kalmıyor dünyanın gözünü kamaştıracak işlere de imza atıyor.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ