Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Küçük Bir Arazide Büyük  Bir İstihdam

Ordu Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Murat Şimşek, küçük bir arazide büyük bir istihdam sağlayarak Türkiye’ye örnek olduklarını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 22.01.2022

Küçük Bir Arazide Büyük  Bir İstihdam

Toplamda 600 dönüm arazi üzerine kurulu olan Ordu Organize Sanayi Bölgesi’nde, yüzde 30 yeşil alanlar ve yoldan geriye kalan 400 dönüm üzerinde 75 tane sanayi kuruluşu bulunuyor. Her geçen gün istihdamı artıran Ordu OSB’nin istihdam sayısı 5000’i geçmiş durumda.

 

İhracata dönük bir tesis olacak

Ordu Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Murat Şimşek, tamamen ihracata dönük büyük bir entegre fındık tesisinin müjdesini verdi. Kurulacak entegre tesisin tamamen ihracata dönük olduğunu vurgulayan Murat Şimşek, “Şimdi bir hedefimiz daha var. Büyük bir firma burada yer aldı, biraz da biz tahsis ettik. Dolayısıyla büyük bir entegre tesisi yapacak fındıkla ilgili. Orada zannediyorum 500-600 kişi çalışacak ve tamamen ihracata dönük bir firma.” diyerek açıkladı.

 

“Hedefimiz daha fazla istihdam”

Hedeflerinin daha fazla istihdam olduğunu söyleyen Murat Şimşek, “Bunun haricinde organize sanayiye ait olan tekstil imalatı yapılmak üzere bir bina yapacağız. Burada 800 ile 1000 arası istihdam sağlayacağız. Toplamda 6500 7000 arası çalışana ulaşacağız. Küçük bir arazide büyük bir istihdam sağlayarak Türkiye’de örnek bir konuma geleceğiz diye düşünüyorum. Küçük OSB’lerin en önemli derdi istihdam yaratmak. İmkân olsa 10.000 kişiye istihdam sağlayabilecek tekstil burada. Doğu ve güneydoğuda tekstil imalatı yapan büyük firmalar var. Onlar bize gelmek istiyor ama yer veremiyoruz.” dedi. Gençleri istihdama katmanın öneminden bahseden Murat Şimşek, “Bizim gençlere istihdam alanı yaratmalıyız. Bizim görevimiz gençleri işsiz bırakmamak. Devlet bize diyecek ki aç iş yerini al gençleri çalıştır. Bizde yapacağız. Bu ülkenin tek kurtuluşu çalışmak. Gençler neden kaçıyor? İş bulamadıkları için. Bunu devlet ve sanayici çözecek.” dedi.

 

Ürünlerin ihracatı yüzde 40’ı geçti

OSB’nin ilk başta fındık fabrikalarını şehirden çıkarmak üzere yapıldığını söyleyen Murat Şimşek, “Sonrasında burası karma bir OSB haline gelmiş. Üretilen ürünlerin ihracatı yüzde 40 ı geçti. Makinede dünyanın beşiği olan Almanya ve İtalya’ya makine yolluyoruz. Amerika’ya mobilya yolluyoruz. Sadece 1 firma haftada 3 tır Hollanda’ya çalışıyor. Toplamda 70 ülkeye ihracat yapılıyor. Dünyanın en büyük firması bizim içimizde, Türkiye’nin en büyük fabrikası içimizde. Fındığın yüzde 80’i ihracata gidiyor. Artık birçok şeyi kendi içimizde halleder duruma geldik. Çalışan sayımızı yukarı çeken sektör tekstildi” açıklamasında bulundu.

 

Diğer OSB’lerden farklı

Ordu OSB’nin diğer OSB’lerden farklı olduğunu da söyleyen Murat Şimşek, “İtfaiye teşkilatı OSB’lerde olması gereken bir kurumdur. Biz arsayı tahsis ettik binayı yaptık. Tabii aynı zamanda orası bir eğitim merkezi oldu. Çünkü itfaiyede çalışan arkadaşlarımız 2 yılda bir eğitim almadan işlerine devam edemiyor. Bununla ilgili Karadeniz’de ve Doğu Anadolu’da eğitim veren tek kurum burası. Görevimizdi, severek yaptık.  112 istasyonu ve sağlık merkezi Türkiye’de ilktir. 2 tane 112 istasyonu yaptık. 112 istasyonları bize ve diğer OSB’ye cevap verecek. Sağlık merkezinde 3 tane görev yapacak, şubat ayında orası faaliyete geçecek.” dedi.

 

Dalgalanmalar sanayiciyi olumsuz etkiledi

Döviz kurundaki dalgalanmaların sanayiciyi olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen Murat Şimşek, “Sanayicinin üretim yapması için enerjiye ihtiyacı vardır. Enerji nedir, mazot, elektrik, doğalgaz. Yüzde 70 oranında mazotumuz zam yedi. Elektriğimiz yüzde yüz elli zamlıdır. Doğalgaz yüzde 200 zamlıdır 1 yıl içinde. Sizin evinizde kullandığınızla burası bir değil. Faizlerin çekilmesiyle döviz yükselince sanayicimiz ona göre ayarlama yaptı. Genel yapıya baktığımız zaman faizlerin düşmesine ihtiyacımız var. Ama bunun bedelini yüksek dolarla ödememeliydik. Onu da devlet büyüklerinin ayarlaması gerekir. Tüm ürünler zamlı, dolar yükseldi, indi ama hiçbir ürünün fiyatında düşme olmadı.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Sanayiciler devletten destek bekliyor

Murat Şimşek, sanayicilerin devletten destek beklediğini vurgulayarak, “Devlet bankaları kredilerini yüzde 15 faizle veriyor. Özel bankalar yüzde 30. Ben 45 yıllık ticaret hayatımda bu kadar değişik bir denge görmedim. Devlet buna müdahale etmeli. Piyasa rahatlamalı. Sanayicilerimiz bu anlamda acil bir destek bekliyor. Devletin gerçek anlamda iş yapan üreticiye banka kredileri konusunda destek vermesi lazım. Ki proje bazlı kredi verilmeye başlanması çok yerinde bir adım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.